Sider

tirsdag 31. mai 2011

Muffins





Ingredienser:
2 egg
2 dl sukker
3 dl hvetemel
1 ss vaniljesukker
1,5 dl melk
1,5 ts bakepulver
2 ss smelta margarin

Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett det våte og det tørre litt etter litt. Fyll muffinsformene 2/3 fulle og stek dem ved 225 grader i 10-15 min

mandag 30. mai 2011

Chocolate Chip Cookies





Denne oppskriften har jeg fått av min gode venninne Gunni. Hun har bodd i USA og tok oppskriften med hjem derifra.

Ingrdienser:
150 g margarin
1,25 dl sukker
1,25 dl brunt sukker

1 egg
1 ts vaniljesukker

200 g hvetemel
0,5 ts natron
0,5 ts salt

120 g hakket kokesjokolade
50 g hakkede nøtter

Rør margarin og sukker hvitt. Bland i egget og det tørre og rør sammen til en ganske fast deig.  Tilsett til slutt sjokolade og nøtter. Del deigen i 12 og trill kuler som legges på stekebrett og trykkes flate (ca 2 cm tykke). Stek ved 175 grader i 10-15 min

tirsdag 24. mai 2011

Farmors rundstykker




Ca 1,8 kg romtemperert mel
2 toppede ts salt
1 ts sukker
2 pk tørrgjær
2 toppede ts natron
150 g margarin
1 liter vann

Smelt margarinen og hell i vannet. Margarin og vannblandingen skal varmes til ca 37 grader. Jeg pleier å lage gjærbakst i kjøkkenmaskin, og da starter jeg med å helle det våte i bakebollen. Dertter tilsetter jeg halvparten av melet, natron, tørrgjær, sukker og salt. Kjør maskinen til alt har blandet seg. Nå skal melet has i litt etter litt, til deigen fortsatt er myk men ikke klisset. Hev 1 time. Bak ut rundstykkene, og la dem heve i 20 min på steikebrettet. Stek ved 200 grader 10 - 15 min.

Solbærmarmelade fra Den glade ku




I dag har jeg kjøpt denne krukken med solbærmarmelade fra Den glade ku.  Den glade ku drives av Siv F. Holmeide, og holder til på Tingvoll. Bedriften lager den lokale delikatessen mølsgraut, hjemmelaget syltetøy og hermetiske plommer. Alle produktene er basert på lokale råvarer og gamle oppskrifter.

Forventningene var store allerede før jeg åpnet krukken og luktet på marmeladen. Krukken er nydelig, med flott etikett surret fast med bast-tråd. Der kan jeg lese at det er hennes mormors oppskrift, og at den passer til viltsaus, på ostefat og til vafler med rømme. Jeg forsøkte den på mine nystekte rundstykker, laget etter min farmors oppskrift - fortsatt lune.

Marmeladen luktet nydelig, og smakte fortreffelig! Den var heldigvis ikke for søt, og den litt syrlige solbærsmaken passet godt til rundstykkene. Jeg vil virkelig anbefale denne marmeladen som faktisk smaker hjemmelaget, og som nok passer til mer enn viltsaus, på ostefat og til vafler med rømme.

mandag 23. mai 2011

Gnocchi




Ingredienser:
1 kg melne poteter
1/2 ts salt
2 eggeplommer
200 g hvetemel
1 liter buljong eller kraft

Skrell potetene og kok dem myke. Deretter moser du potetene og tilsett saltet. Eggeplommene og melet røres i litt av gangen, til deigen blir glatt og litt klebrig.

Ha et tynt lag mel på kjøkkenbenken og hell deigen over. Trill pølser, ca 2 cm tykke, og skjær biter, ca 1 cm store. Press en gaffel forsiktig mot hver bit, slik at ene siden får riller.






Kok opp kraften og legg noen biter gnocchi i vannet. Når gnocciene flyter opp, skal de koke ca 1 minutt til. Fisk dem opp av gryta, og legg dem i en bolle. Gjenta til alle bollene er kokt.

Gnocchi kan serveres med ulikt kjøtt eller bare en pastasaus. Her har jeg stekt kylling og servert den med gnoccien og rød pastasaus. Parmasanost hører med!

tirsdag 17. mai 2011

Sara Bernhardt




















Mandelbunn
300 g mandler
4,5 dl melis
3 eggehviter
Mandlene males og blandes med siktet melis. Pisk eggehvitene stive og bland i melisblandingen. Trill kuler, legg dem på stekebrettet og trykk dem flate. Stek mandelbunnene i forvarmet ovn ved 280 grader i 10-15 min. La bunnene bli kalde før du har på smørkremen.





















Smørkrem
150 g margarin
2 dl melis
3 ss kakao
3 eggeplommer
Pisk smør og melis hvitt. ha deretter i kakaoen og til slutt eggeplommene. Fyll deretter en sprøytepose med smørkremen og sprøyt den på mandelbunnene slik at de får en liten topp. Sett dem kjølig til kremen er så vidt stiv.























Glasur
200 g kokesjokolade
25 g delfia

Smelt sjokoladen og delfiafettet i vannbad. Når jeg lager vannbad pleier jeg å varme vann i en stor kjele, og når vannet nesten koker skrur jeg ned varmen og setter en mindre kjele i den store. Rør i sjokoladen til den blir helt flytende. Dypp kakene i sjokoladen