Sider

tirsdag 19. juli 2011

Svele



Ingredienser:
4 egg
6 ss sukker
2 ts salt
1 liter kefir
8 dl hvetemel
4 ts natron
4 ts vaniljesukker

Visp sammen egg og sukker. Tilsett det våte og det tørre litt etter litt. La røren hvile en halv time. Stek svelene på steiketakke på middels varme. Svelene kan fryses.

Barnas beste sjokoladekake



Ingredienser:
150 g smeltet smør, litt avkjølt
7,5 dl kefir
6 dl sukker
1 ss natron
6-8 ss nesquik pulver
10 dl hvetemel
litt vaniljesukker
Bland det våte og det tørre litt etter litt. Hell røren i en smurt langpanne og stek ved 200 grader i nederste rille, 25 - 30 min.

Glasur
300 g melis
100 g smeltet smør
3-4 ss nesquik pulver
litt sterk kaffe
3 ts vaniljesukker
Glasuren blandes og bres på kaken.

søndag 10. juli 2011

Klosterbrød fra Nord-England



Ingredienser:
1 pk tørrgjær
3,5 dl vann
250 g grov sammalt hvete
125 g hvetemel
125 g havremel
1,5 ts salt
1 ts flytende honning
eventuelt havregryn til pynt

Ha det våte i en kjøkkenmaskin og tilsett det tørre litt etter litt. La deigen heve til dobbels tørrelse, ca 1 time. Kna brødet og legg det i en brødform. Etterhev 1 time. Stek ved 200 grader ca 1 time. Avkjøl på rist.

fredag 8. juli 2011

Svigermors kringle



Ingredienser til deig:
600 g hvetemel (10 dl)
125 g sukker (1,5 dl)
125 g margarin
0,5 ts kardemomme
3 dl melk
2 egg
50 g tørrgjør

Jeg pleier å kjøre deigen i en kjøkkenmaskin. Da tilsetter jeg det våte først; deretter det tørre litt etter litt til deigen blir passe fast. Husk at vesken skal være litt varmere enn kroppstemperatur. La deigen heve 30 - 60 min. Mens deigen hever lager du fyllet.

Ingredienser til fyll:
1 pakke steinfrie svisker + sukker

Kok sviskene til de er møre.  Hell av kokevannet og mos sviskene med en gaffel. Tilsett sukker om ønskelig. La mosen stå til kjøling.

Kjevle ut deigen til en stor avlang firkant. Smør sviskemosen utover, og brett deigen over slik at det dekker sviskemosen. Form en kringle og la det etterheve ca 30 min. Stek ved 180 grader i ca 20 min.

Eventuelt kan deigen deles til to mindre kringler.

fredag 24. juni 2011

Hurra for meg!

Jeg har bursdag i dag, og har vært så heldig å få steiketakke i bursdagsgave av mannen min. Dette feiret vi i går kveld med en enkel gjærdeig stekt på takken, servert med kjøttboller og grønn salat.




















Ingredienser til deig:
1/2 pakke tørrgjær
3 dl vann
ca 400 g mel
1 ts salt
1 ss olje

Hell vann, gjær og olje i en bolle. Vannet skal være i overkant av 37 grader. Tilsett det tørrre, litt etter litt, og elt til en passe fast deig. Hev til dobbel størrelse.

Del deigen i fire og kjevle flate leiver. Jeg smurte leivene med en pastasaus og brettet dem i to før jeg stekte dem på middels varme.

Ingredienser til kjøttboller:
400 g karbonadedeig
1 egg
1 ts salt
2 ss hvetemel

Mens deigen til brødet hever; bland ingrediensene i en kjøkkenmaskin. Lag små boller som steikes i margarin på stekepanne.

Server med salat, jeg lagde en grønn med avokado.

søndag 19. juni 2011

Raclette

I dag har jeg hatt familien på besøk, og jeg serverte raclette. Fordelen med raclette er at alt kan lages i forveien, så steker gjestene kjøttet selv.


























Noe av det viktigste med racletten er de gode sausene. I dag lagde jeg bearnaise, som var dene eneste varme sausen på bordet og fire kalde sauser som er basert på yoghurt.






















Saus 1

2 dl gresk yoghurt
1 dl solbærgele

Saus 2
 2 dl gresk yoghurt
1 dl hakkede sylteagurker

Saus 3
2 dl gresk yoghurt
1 most mango
1 banan

Saus 4
2 dl gresk yoghurt
Så mye hvitløk du tåler:)

Kjøttet jeg serverte var oksekjøtt, svinekjøtt og kylling; men det er også godt med sjømat. I tillegg serverte jeg en salat, ost, potetmos, ris, chips og selvfølgelig krydder til kjøttet.





















Nydelig!

lørdag 18. juni 2011

Italiensk salat




Ingredienser:
1 lite sommerkålkål
1 pk. gulrøtter
1 boks hermetisk skinke, eller annen skinke
2-3 pk. majones
Pepper

Skjær opp sommerkålet i fine strimler. Skrell og rasp gulrøttene. Skjær skinken i små terninger, og ha alt i en stor bolle. Tilsett to pakker med majones og rør godt. Er det for lite, tilsett litt mer. Smak til med pepper.

Om du vil ha en litt "sprekere" saltat, kan du tilsette 1 dl sylteagurk skåret i små strimler. Oppskriften kan halveres, da denne posjonen er beregnet for koldtbord.