Sider

mandag 7. mars 2011

Sosakjøtt

Sosakjøtt er en av min mors spesialiteter. Kjøttet er alltid mørt og brunsausen vidunderlig! For henne er dette barndomsminner fra da hennes bestemor lagde sosakjøtt som søndagmiddag. Og selvfølgelig påstår hun at ingen kan lage sosakjøtt som hennes bestemor kunne.

Ingredienser til 4 personer:
1,2 kg renskåret okse- eller kalvekjøtt
Melange til steiking
Salt
Pepper
Ca 2 ss mel

Sosakjøttet blir best om det lages dagen i forveien. Skjær kjøttet i ca 2 cm tykke skiver og brun i en steikepanne i melange. Pannen skal være varm, så ikke stek for mange biter av gangen. Krydre med salt og pepper. Etterhvert som kjøttet blir ferdig brunet, legg det over i en gryte. Dekk kjøttet med vann og kok ca 1 time til kjøttet er mørt. Lages det dagen i forveien settes det nå til side.

Neste dag varmes sosakjøttet. For at sausen skal bli tykk; hell i en melgjevning. Melgjevning lages ved å blande 2 ss hvetemel og litt vann i et glass. Rist godt. Det er viktig at det ikke er klumper i melgjevningen og at den er som en suppe. Hell gjevningen i den kokende gryta og rør rundt. La det småkoke ca 15 min slik at melsmaken forsvinner. Vil du ha tykkere saus, ha i mer melgjevning. Smak til med salt og pepper.


Serveres med potet og grønnsaker etter smak og behag. En hjemmelaget tyttebærsylte er prikken over i-en.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar